Ο Φόβος της Αποτυχίας

Πόσο επηρεάζει τη ζωή μας τελικά ο φόβος της αποτυχίας;

 

Ο φόβος της αποτυχίας συχνά αποτελεί τροχοπέδη στο να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές μας και να πραγματοποιήσουμε όλα όσα επιθυμούμε. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί δεν πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν στη ζωή τους ή ακόμα και γιατί τους πάνε όλα ''στραβά''. Πόσοι όμως έχουν αναρωτηθεί αν οι ίδιοι κάνουν κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά την πορεία προς την επίτευξη του στόχου τους;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων φαίνεται πως αρχικά προσπαθεί για κάτι το οποίο θέλει να πετύχει, αλλά μόλις συναντήσει δυσκολίες απογοητεύεται, σκέφτεται πως δεν θα τα καταφέρει και τα παρατάει. Η εξήγηση για την συμπεριφορά αυτή φαίνεται να οφείλεται, είτε σε μία προηγούμενη αποτυχία που έκανε το άτομο να φοβάται πως θα αποτύχει ξανά και να κάνει αυτό που λέμε γενίκευση (εφόσον δεν τα κατάφερα την προηγούμενη φορά, θα συμβαίνει σε όλα κάθε φορά), είτε στην χαμηλή αυτοπεποίθηση και αίσθηση αυτεπάρκειας που διαθέτει και το κάνουν να μην καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να κερδίσει αυτό που θέλει. Έτσι, κάνει διαρκώς αποφυγές, πείθοντας τον εαυτό του πως δεν θα τα κατάφερνε έτσι κι αλλιώς και εφησυχάζεται.

Όταν κάποιος φοβάται μήπως αποτύχει, στην πραγματικότητα φοβάται, όχι μόνο το πώς θα το δουν οι άλλοι, τι θα σκεφτούν και τι θα σχολιάσουν αλλά και την αίσθηση ντροπής και λύπησης που θα νιώσει για τον εαυτό του, αισθήματα που πολλές φορές οδηγούν στο λανθασμένο συμπέρασμα ΄΄αφού δεν τα κατάφερα, είμαι αποτυχημένος΄΄. Αυτές οι σκέψεις κάνουν το άτομο να μην προσπαθεί αρκετά ή και καθόλου για αυτά που θέλει, για να προστατέψει τον εαυτό του από μία ενδεχόμενη αποτυχία.

Τα άτομα αυτά λοιπόν, αποφεύγουν να μιλήσουν σε αυτόν/αυτήν που τους αρέσει, γιατί μπορεί να τους απορρίψει, φοβούνται να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας η οποία τους φαίνεται ελκυστική αν την διεκδικούν πολλοί ή θεωρούν πως δεν έχουν οι ίδιοι τα απαραίτητα προσόντα, φοβούνται να πούν τη γνώμη τους σε περίπτωση που είναι αντίθετη από των άλλων, μήπως τους ειρωνευτούν και τους απορρίψουν, και τελικά όλοι αυτοί οι φόβοι διαμορφώνουν ένα άτομο το οποίο ζει ονειροπολώντας πώς θα ήταν η ζωή του αν...

Αν σκεφτούμε λίγο τη ζωή μας και τις ζωές των γύρω μας, θα συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος δεν έχει αποτύχει κάποια στιγμή σε τομείς της ζωής του, ίσως και παραπάνω από μία φορές. Αν επίσης σκεφτούμε καλύτερα, θα παραξενευτούμε με το ποιοι άνθρωποι σήμερα μας φαίνονται επιτυχημένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί πολύ πιθανόν να είχαν αποτύχει επανειλημμένα, αλλά παρόλα αυτά δεν τα παράτησαν μέχρι να επιτύχουν τον σκοπό τους. Δεν άφησαν τις αποτυχίες που έχουν βιώσει να καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή τους και το ποιοι είναι, αλλά αντιθέτως πείσμωσαν, κατέβαλλαν μεγαλύτερες προσπάθειες και τελικά κατάφεραν αυτά που επιθυμούσαν.

Αξίζει λοιπόν να αφήσουμε έναν φόβο να καθοδηγεί τη ζωή μας; Και τελικά, αν δεν αποτύχουμε, δεν απογοητευτούμε, δεν αναρωτηθούμε τί πήγε στραβά, πώς θα μάθουμε τί σημαίνει να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, να πιστεύουμε στον εαυτό μας για να κερδίσουμε αυτά που ονειρευόμαστε και να χαιρόμαστε όταν τελικά τα καταφέρουμε;;

 

TIPS

  • Για να επιτύχετε τον στόχο σας χωρίστε τον σε μικρότερους και εφικτούς στόχους ώστε να τους πετυχαίνετε και να αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σας.

  • Αν αποτύχετε κάπου δεν σημαίνει πως αυτό είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σας και είστε αποτυχημένος. Δείτε τι πήγε στραβά και ξαναπροσπαθήστε όσες φορές χρειαστεί.

  • Δοκιμάστε διαφορετικές λύσεις. Αν επαναλαμβάνετε την ίδια συμπεριφορά και κάνετε τις ίδιες ενέργειες θα παίρνετε το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά.

  • Μην απογοητεύστε με την πρώτη αποτυχία. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να ανακαλύψετε καινούρια πράγματα και να μάθετε από τα λάθη σας.

  • Δράστε. Όταν κάτι δεν σας αρέσει μην φοβάστε να το αλλάξετε. Για να ξεπεράσετε τον φόβο σας πρέπει να τον αντιμετωπίσετε και όχι να τον αποφύγετε.


 

Παπαδοπούλου Δημήτρια Στέλλα  Ψυχολόγος - Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια